فونیکس کنتاکت

سرج ارستر | ارستر فونیکس | برقگیر فونیکس | خرید سرج ارستر

ارستر-ارستر-فونیکس-برق-گیر-فونیکس-خرید-ارستر-1

برای خرید و گرفتن بهترین قیمت انواع سرج ارستر فونیکس میتوانید با ما تماس حاصل فرماییید.(شرکت الکترونیک پیشتاز نماینده محصولات فونیکس) 

تکنولوژیهای رایج

برای جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات میبایست مداراتی که در آنها محدودکننده های ولتاژ وجود دارد. در یک زمان بسیار کوتاه، سیستم را زمین کنند تا اضافه ولتاژ مذکور در زمین تخلیه گردد. المانهای مذکور به نام ارستر یا Surge Voltage Protection معروف میباشند و میبایست مشخصاتشان از استاندارد. IEC 61 643 تابعیت نماید. این تجهیزات میبایست جریانهایی تا چندین هزار آمپر را به سرعت زمین نموده و بلافاصله پس از کاهش ولتاژ، مجددا به حالت اولیه برگشته و مدار را از حالت اتصال کوتاه خارج نمایند.برای نیل به این هدف از تکنولوژیهای متفاوتی استفاده میگردد:

جرقه گیر شیاردار

روشی ساده که در کلاس B از آن استفاده میگردد.

فاصله هوایی کپسولی

این تکنولوژی در ارسترهای کلاس B استفاده میشود و عملکرد آن از نوع شیاردار بسیار بهتر است.

گازی

یک فاصله هوایی به همراه کپسول پر شده از گاز که در ارسترهای کلاس C استفاده میگردد.

وریستور یک عنصر غیرخطی با مقاومت معکوس در برابر ولتاژ که بیشتر در ارسترهای کلاس C و D کاربرد دارد و استفاده از آن در کلاس B پیشنهاد نمیگردد.

دیودهای محدودکننده در اصل دو دیود زنر میباشد که به صورت معکوس با یکدیگر سری میشوند و فقط برای ارسترهای کلاس D استفاده میشود.

هر یک از تکنولوژیهای فوق مشخصات خاص خود را داشته و میبایست در زمان انتخاب مورد توجه قرار گیرند مانند:

ظرفیت جلوگیری از اضافه ولتاژ ناگهانی

نوع عملکرد نوع خاموش شدن

ولتاژ آستانه

گروه بندی سرج ارسترها (برقگیر) بر اساس قدرت قطع:

کلیه سرج ارسترهای رایج در بخش حفاظت ثانویه، متناسب با قدرت قطع و کاربرد به چهار گروه تقسیم میشوند:

1- سرج ارستر کلاس  B

Lightning current arrester حفاظت در مقابل صاعقه

محافظت سیستمهای تغذیه باید طوری برقرار گردد که قدرت جلوگیری از جریانهای ضربه ای متناوب با دامنه زیاد که از تخلیه صاعقه حادث میگردد را داشته باشد. ارسترهای کلاس B به عنوان اولین گام جهت حفاظت در برابر صاعقه، میبایست به راحتی جریانهای تا 100 کیلوآمپر را با موج جریانی µs) 10/350) به زمین تخلیه کنند.

-2سرج ارستر کلاس C

جهت حفاظت در برابر سوئیچینگ Surge voltage arrester ارستر کلاس C به عنوان پله دوم حفاظت میباشد و اضافه ولتاژ ناگهانی را کاهش میدهد، این ارستر اضافه ولتاژهای نشتی از ارستر کلاس B را حذف نموده و همچنین اضافه ولتاژهای ناشی از سوئیچینگ که روی شبکه قدرت منتشر میگردند را به زمین منتقل می نماید این محافظ در مقابل جریانهای ناگهانی تا 40 کیلوآمپر و موج جریانی (µs (8/20 برای یک مرتبه و یا 20 کیلوآمپر به دفعات عمل می نماید.

ارسترهای مذکور میبایست اضافه ولتاژهای ناگهانی را متناسب با بارهای V 230 بر طبق استانداردهای 0110 VDE DIN و IEC60364-4-443 به حد قابل قبول کاهش دهند.

رعایت فاصله نسبی استاندارد فاصله بین نصب دو برقگیر کلاس B و C نباید از 10 متر کمتر باشد. همچنین این فاصله، بین دو برقگیرکلاس C و D نیز نباید کمتر از 5 متر باشد.

تذکر: برخی از ارسترهای کلاس B شرکت فونیکس کنتاکت دارای تکنولوژی خاصی می باشند که میتوان ارستر کلاس C را با فاصله در کنار آن نسب نمود. همچنین میتوان از ارستر ترکیبی نیز به شرح ذیل استفاده نمود:

سرج ارستر | ارستر فونیکس | برقگیر فونیکس | خرید سرج ارستر

 3-کلاس ترکیبی ارستر Arrester combination B+C

رعایت فاصله 10 متر بین نصب دو ارستر کلاس B و C معمولا اشکالاتی را در امور تابلوسازی ایجاد میکند که برای رفع آن امروزه از ارسترهای ترکیبی استفاده میگردد.

نصب آسان، کاهش فضا و هزینه باعث گردیده تا استفاده از اینگونه ارسترها رواج بیشتری پیدا کند.

4- سرج ارستر  کلاس d

(Device protection) تجهیزات حفاظت 

در پله سوم حفاظت و برای تکمیل روند مقابله با اضافه ولتاژ از ارستر کلاس D استفاده میگردد. این نوع ارستر بر اساس استاندارد 61024 IEC باید مستقیما قبل از تجهیز نصب گردد. این ارسترها به اشکال گوناگون و به صورت ریلی یا پریزی ( ارت دار) تولید میگردند و متناسب با محل نصب و کاربرد انتخاب میگردند.

نمایشگر خطا و آلارم (Indicator)

زمانی که یک برقگیر آسیب میبیند باید سریعا تعویض گردد. برای تسریع در این امر در بسیاری از ارسترها نمایشگرهای مکانیکی یا لامپی وجود دارد که در صورت بروز خرابی به طور بصری ارستر معیوب را مشخص مینماید. همچنین در برخی از ارسترها یک کنتاکت الکتریکی تبدیل (SPDT) در هنگام بروز خطا تغییر وضعیت داده تا سیگنال خطا به طور الکتریکی نیز تولید گردد.

ارسترهای خشابی arresters Pluggable

جهت سهولت در تعویض ارستر امروزه بیشتر ارسترها به صورت خشابی تولید میگردند تا در صورت بروز اشکال بتوان آنها را بدون نیاز به قطع برق از مدار جدا و قطعه جدید را جایگزین نمود. این روش علاوه بر سهولت نصب باعث کاهش هزینه های تعمیرات نیز میگردد چون فقط ارستر مربوطه تعویض میگردد و نیازی به تعویض پایه و ارسترهای سالم نیست.

مشخصات فنی ارسترها (برقگیر)

مشخصه های اصلی یک ارستر که در زمان انتخاب میبایست به آنها توجه نمود، به شرح ذیل تعریف میگردند:

1- ولتاژ نامی

در اصل ولتاژ کاری نرمال یک ارستر بوده و از آنجا که ارستر با خط موازی میباشد، باید مقدار آن متناسب با ولتاژ خطا انتخاب گردد.

2-(arrester rated voltage Uc) اضافه ولتاژ دائمی

حداکثر ولتاژی میباشد که ارستر میتواند به طور دائم آن را تحمل نموده و آسیب نبیند.به همین دلیل هر قدر Uc یک ارستر بالاتر باشد بهتر است و عمر مفید بیشتری دارد.

3- (Voltage protection level Up) ولتاژ حفاظتی

ولتاژی میباشد که اضافه ولتاژهای بالاتر از آن باعث عملکرد ارستر شده و میتواند شوک وارده را به زمین انتقال دهد.بنابراین هر قدر Up یک ارستر پایینتر باشد بهتر است و حفاظت مناسبتری برای تجهیزات مهیا میسازد.

-4 جریان نامی تخلیه in current surge discharge Nominal

جریان تخلیه نرمال و با شکل موج جریانی (µs (8/20 میباشد که ارستر میتواند به دفعات آن را زمین نموده و آسیب نبیند و هر چقدر بالاتر باشد بهتر است. امروزه ارسترهایی با قدرت تخلیه تا KA 100 نیز تولید میگردند.جریان In یکی از پارامترهای مهم در انتخاب برقگیر میباشد و باید به طور ویژه به آن توجه نمود.

5-(Max, Discharge surge current Imax) ماکزیمم تخلیه جریان

حداکثر جریانی است که ارستر میتواند به زمین تخلیه نماید ولی ممکن است پس از تخلیه، خود ارستر نیز آسیب ببیند.به همین دلیل عبور این جریان از ارستر فقط یک بار تضمین میگردد.این جریان معمول برای ارسترهای کلاس C و D تعریف میگردد.

6-(Lighting test current limp) جریان ضربه ای

یک جریان لحظه ایی با شکل موج (µs (10/350 با مشخصه هایی شبیه به صاعقه که مقدار انرژی و جریان آن معلوم بوده و در شرایط آزمایشگاهی به ارستر اعمال گشته و با آن تست میگردد.

این جریان بیشتر در ارسترهای کلاس B تعیین میشود. امروزه ارسترهایی  تا 100KA نیز تولید میشوند. تذکر: به دلیل قرارگیری ارستر به صورت موازی در مدار، معمولا جریان مصرفی بار، ارتباط چندانی با جریانهای فوق ندارد و در انتخاب ارستر لحاظ نمیگردد.

(Back – up fuse) پشتیبان فیوز

برای محافظت کامل، ارستر(برقگیر) میبایست بر طبق استاندارد 0636 VDE DIN انتخاب گردند و یا به کاتالوگ و اطلاعات سازنده مراجعه نمود. امروزه ارسترهایی تولید میشوند که میتوان تحت شرایطی بدون فیوز از آنها استفاده نمود.

حفاظت در خطوط مخابرات دیتا – کنترل (سیگنالینگ) در بسیاری از موارد برای حفاظت سیستمهایی از قبیل خطوط تلفن (آنالوگ و دیجیتال)، شبکه های کامپیوتری و مخابراتی (IT)، آنتن های رادیو و تلویزیون (RF)، شبکه های موبایل (BTS)، شبکه های صنعتی، دوربین های مدار بسته، سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال، باید از ارستر مناسب آن استفاده نمود. انتخاب نوع ارستر در هر یک از این سیستمها متناسب باشرایط و خصوصیات این خطوط انتخاب میگردد. در زمان انتخاب اینگونه ارسترها باید به مشخصاتی مانند قدرت تخلیه، نوع اتصال، پهنای باند، فرکانس قطع و … توجه کرده و با استفاده از کاتالوگهای سازنده مشخصات را تطبیق نمود.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “سرج ارستر | ارستر فونیکس | برقگیر فونیکس | خرید سرج ارستر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *